Rendezvények

A PROJEKT ZÁRÓRENDEZVÉNYE ÉS WORKSHOPJA
Időpont: 2015. október 14. 9.30-12.00
Helyszín: TTK Dékáni Tanácsterem (É-tömb, 1.129.)

A workshop keretében szó volt a Horizon 2020 pályázati lehetőségekről, illetve az innováció menedzsment szerepéről a Horizon2020 projektek tervezése és megvalósítása során.

A rendezvény meghívója:

KTIA záró meghívó

A rendezvényen készült fényképek:

foto 6 RS

foto 10 RS

foto 1 RS

foto 4 RS

IMAG1137

_______________________________________________________________________

Képzési program tájékoztató

Az ELTE Innovációs Központ a projekttervezés és projektmenedzsment, iparjogvédelmi és innovációmenedzsment tématerületekre kiterjedő komplex, folyamatos bekapcsolódási lehetőséget kínáló multidiszciplináris képzési programot dolgozott ki, amely új szolgáltatásként igénybe vehető teljes egészében, illetve modulonként az egyetem hallgatói, oktatói és kutatói által.

Projekttervezés és menedzsment

A képzés során bemutatásra kerülnek az európai szakpolitikák, támogatási programok és az ehhez kapcsolódó nemzeti és európai intézményrendszer, kiemelten a kutatás-fejlesztés és az innováció szakpolitikai területeire vonatkozóan. A projekttervezés és menedzsment módszerein kívül, a pályázati folyamatot ismerteti meg a résztvevőkkel, kitérve a projektek horizontális (esélyegyenlőségi, nemzetközi, stb.) dimenziókkal történő bővítésére is. Interaktív modulokon keresztül pályázati koncepció kidolgozására van lehetőség.

Innovációmenedzsment

Az innovációmenedzsment alapjait, történeti hátterét, módszertanát általánosságban bemutató ismeretanyag mellett a tudásvállalkozások finanszírozásának és működésének alapelveinek bemutatását is magában foglalja a képzés. Az innovációs modelleket, rendszereket és eszközöket, valamint az üzleti koncepció készítésének lépéseit is megismerhetik a résztvevők. Interaktív modulokon keresztül innovatív ötletek kidolgozására és üzleti koncepció elkészítésére van lehetőség, amelynek keretében piac-, és versenytárselemzés, pénzügyi tervezés és termék-/szolgáltatásfejlesztés történik.

Iparjogvédelem

A képzés keretében az iparjogvédelem alapfogalmait és a szellemi tulajdon védelem formáit mutatjuk be. A szellemi tulajdon hasznosításának módjairól és a szabadalmi adatbázisokról alapfokú ismeretek átadása történik. Az iparjogvédelem történeti áttekintése, a védelmi eszközök, stratégiák és a szellemi tulajdon átruházása, hasznosítása tekintetében részletesebb információk szerezhetők. Gyakorlatban megismerhető az újdonságkutatás, szabadalmi adatbázis használata és az adatbázisban lévő információk értelmezése.

Letölthető tájékoztató

_______________________________________________________________________

AZ ELTE PIK PROGRAMJA AZ ERASMUS STAFF WEEK-EN

Az ELTE Pályázati és Innovációs Központ sikeresen mutatkozott be az Erasmus Staff Week rendezvényen. Az egyetemi dolgozók nemzetközi mobilitását támogató program keretén belül 2014. június 23 és 28 között Görögországból, Spanyolországból, Romániából és Törökországból vettek részt egyetemi alkalmazottak a Pályázati és Innovációs Központ programján. A program keretében a résztvevők megismerhették az egyetemi technológiatranszfer folyamatot, a találmányok első körös értékelési metodikáját, az egyetemi pályázatok kezelését, és az ELTE Elektronikus Pályázati Rendszert. Bemutatkozott továbbá a Europe Direct Tájékoztató Központ – Budapest is. A résztvevők megismerhették a Tudás- és Technológiatranszfer Iroda korábbi projektjeinek eredményét, valamint a folyamatban lévő “KTIA_AIK_12-1-2012-0020″ kódszámú projekt jellemzőit, céljait. A szervezők kezdeményezték új, közös projektek létrejöttét, hangsúlyozva az ELTE-n meglévő asztrofizikai kutatási potenciált is.

IMG_0786

________________________________________________________________________________________________________

KOZMOLÓGIAI REJTÉLYEK

Hogyan születnek a bolygók, a csillagok és galaxisok? Mitől kezdett el 14 milliárd éve tágulni a világegyetem, és miért gyorsult fel ez a tágulás az utóbbi néhány milliárd évben? A világ vezető asztrofizikusai 2014. június 29. és július 5. között az ELTE-n rendezett konferencián keresik a válaszokat. A közel száz kozmológus informális előadásokon és beszélgetéseken tárgyal az asztrofizika megoldatlan rejtélyeiről.

A Budapestre érkező számos világhírű kutató közül John Peacock, az egyik legelismertebb európai kozmológus 2014. július 3-án, 7 órakor tart nyilvános előadást a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri székházának Nagytermében. Az edinburgh-i professzor néhány hete részesült az „ázsiai Nobel-díjnak” is nevezett hongkongi Shaw-díjban. A konferencián többek között előadást tart Lars Bergstorm is, aki a fizikai Nobel-díjat odaítélő bizottság vezetője. A konferenciát az MTA-ELTE Lendület Asztrofizikai Kutatócsoportja szervezte.

Időpont: 2014. június 29 – július 5.

Helyszín: ELTE TTK (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A 7.18)

Részletes program

http://www.elte.hu/dynpage6.fcgi?f=elte&p1=m:Fomenu,EntryF1&p3=x:Almenu1&p4=f:5&id=NW-5911

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az ELTE Fizikai Intézet asztrofizikai kutatócsoportja projektindító előadásokon és sajtótájékoztatón mutatta be közelmúltban elért eredményeit, a LIGO számára fejlesztett műszerét, induló és futó projektjeit és együttműködéseit 2013. október 16-án az MTA-n.

2013. október 18.

2013. október 16-án az MTA Képesterem adott otthont a „Nagyteljesítményű elosztott ICT rendszerek kialakítása és felhasználása az ELTE nemzetközi asztrofizikai nagyprojektekben való részvételének támogatására” című, KTIA_AIK_12-1-2012-0020 azonosítószámú projekt nyitórendezvényének. A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

A rendezvényt Pálinkás József, az Akadémia elnöke nyitotta meg hangsúlyozva, hogy „világraszóló eredmények születnek az Akadémia és az egyetemek összefogásában”. Ezután Frei Zsolt egyetemi tanár ismertette a nemzetközi nagyprojektekben való részvételek eddigi eredményeit és jövőbeli céljait.

AZ ELTE Fizikai Intézetében a 2000-es évek eleje óta dinamikusan fejlődik az asztrofizikai kutatócsoport. Az Eötvös International Research School in Astrophysics (EIRSA) több NFÜ által támogatott projektet hajtott végre sikeresen. 2007-ben a csoport csatlakozott a Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) projekthez, amelynek célja, hogy ennek az évtizednek a közepére az USA-ban lévő két detektor segítségével felfedezze a gravitációs hullámokat. A Teller Ede program keretében nyert támogatásból a közelmúltban csatlakoztak a Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) nevű égtérképező projekthez. A most induló (KTIA keretében támogatott) projekt egyik célja, hogy a jövőben megvalósuló Large Synoptic Survey Telescope (LSST) együttműködés tagjai is lehessenek. A projekt vezetője, Frei Zsolt 2012-ben az MTA Lendület programja keretében is támogatást nyert.

Ezt követően az esemény Stefán Péter, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) projektkoordinációs igazgatóhelyettese előadásával zárult. Az ELTE és a NIIFI konzorciumi együttműködésben valósítja meg a KTIA projektet.

A rendezvényen készült fényképek:

fotó8 fotó5 fotó6 fotó7 fotó4 fotó3 fotó2 fotó1